April je idealan mesec za baštovanstvo
Iako je kalendarsko proleće zakucalo na naša vrata pre gotovo mesec dana, pravo prolećno vreme nas je obradovalo tek nedavno. Ukoliko se još uvek niste pripremili za ovogodišnje baštovanstvo, vreme je da počnete sa pripremama jer je april proglašen mesecom baštovanstva.
Ako vam nedostaje motivacija za uzimanje alata u ruke, neka vam miris i ukus sveže uzgojenih domaćih paradajza, krastavaca, jagoda i ostalih kultura bude mamac da zasučete rukave i bacite se na posao.
Mesec baštovanstva je prilika da započnete sa pripremom tla koje će vas ubrzo nagraditi slasnim plodovima.
Vrtovi kriju bogatu istoriju
Vrtovi su oduvek imali značajnu ulogu u istoriji kulturne baštine čovečanstva. Prvo se javljaju na Bliskom Istoku odakle se sele u Egipat, Grčku i Rim, a zatim i u ostatak Evrope.
I dok su za jedne predstavljali glavni izvor namirnica, drugima su služili kao mesto za uživanje, odmor i zabavu. Neretko su služili za proizvodnju prirodnih, domaćih lekovitih preparata.
Razlikujemo nekoliko vrsta vrtova, u zavisnosti od njihove primarne svrhe i sadržaja koji se u njima nalazi. Tako ćete u sušnim područjima često naići na vrtove kaktusa, dok se u estetski zanimljive vrtove ubrajaju bonsai vrtovi ili pak holandski vrtovi prepuni lala.
Vrtovi su često bili korišćeni i za stvaranje novih staništa i odmorišta za pčele, leptire i sezonske ptice, čineći ih lepim ali ikorisnima za ova stvorenja čija su se prirodna staništa značajno smanjila urbanizacijom.
Predlažemo da do kraja aprila barem mali deo svog vremena posvetite istraživanju istorije vrtova.
Imajte na umu da april zna da bude prilično promenljiv mesec. Ukoliko vremenske prilike to dopuste, u aprilu se mogu sejati i saditi: cveće, cvekla, krompir, šargarepa, kukuruz, grašak, rotkvice, peršun, salata, spanać, luk, začinsko i lekovito bilje.
Vrt možete imati i na balkonu!
Ukoliko živite u gradu i nemate mogućnost obrađivanja vrta, pravi je čas da kupite manje i veće tegle i u njih posadite razno voće i povrće. U njima dokazano uspevaju jagode, paradajz, borovnice, citrusi, ribizle i maline.