Vaš broj 1 dodatak ishrani!
Povratak na popis članaka
Iz prirode za zdravlje

Ginkgo biloba - najbolje iz prirode za oslabljenu cirkulaciju

07. avgust 2020.

Ginku su se u staroj istočnjačkoj medicini pripisivala brojna lekovita svojstva, a i danas je jako popularan i najpre se preporučuje za poboljšanje cirkulacije, posebno u glavi, rukama i nogama.
Ginkgo biloba, biljka iz tradicionalne kineske medicine, zaista je zanimljiva. Stablo je lako prepoznati prema karakterističnim lepezastim listovima. Doživi i 1000 godina, a  naraste do impresivne veličine. Ginko se često naziva i živim fosilom, smatra se da su se prva stabla ginka pojavila pre dva miliona godina, a zbog svoje otpornosti prema insektima, infekcijama i modernim hemikalijama uspeva i danas.

Početak u Nemačkoj

Naučni interes ginko je najpre pobudio u Nemačkoj sredinom prošlog veka. Tada su u laboratoriji Wilmar Schwabe počeli da istražuju aktivne materije ove biljke i način na koji one deluju. Otkrili su dve najvažnije grupe jedinjenja, terpenoide, u koje spadaju ginkolidi i bilobalidi, kao i flavonoidna jedinjenja. U zadnjih 35 godina ginko je prošao brojna klinička ispitivanja i danas je jedna od najispitivanijih biljnih vrsta. Važno je istaći da su klinička ispitivanja koja su radili upravo na ekstraktu standardizovanom na 24% flavonskih glikozida i 6% terpenskih laktona pokazala mnoge pozitivne efekte ove biljke na ljudsko zdravlje.
Ginko se pre svega preporučuje kao prirodno rešenje za zdravstvene tegobe osoba srednjeg i starijeg doba i svima kojima su periferna cirkulacija i pamćenje svojevrstan izazov.

Šta ginko može da uradi za mene?

Poremećaji cirkulacije povezani su sa aterosklerozom. Zbog suženja krvnih sudova, koje je posledica odlaganja prekomernih masnoća iz krvi u unutrašnjost zidova arterije, smanjuje se protok krvi koja nosi kiseonik i hranjive materije neophodne za normalno funkcionisanje svih tkiva u organizmu. Kad aterosklerotske promene zahvate vratne krvne sudove i mozak, moždane ćelije dobijaju manje kiseonika i hranjivih materija. Klinička ispitivanja pokazala su da je standardizovani ekstrakt ginka najkorisniji u zaštiti od slobodnih radikala, poboljšanju cirkulacije, zaštiti od slabljenja pamćenja i drugih mentalnih funkcija, kao i kod šuma u uhu i vrtoglavice. Bol u nogama i zaboravnost naizgled nemaju ništa zajedničko, ali u osnovi oba problema često je oslabljen protok krvi kroz male, periferne krvne sudove zbog čega slabi snabdevanje kiseonikom i hranjivim materijama. Posledice su poznate mnogima: bolovi u nogama pri dužem hodanju, hladnoća i trnci u rukama i nogama, a slabiji protok krvi kroz moždano tkivo može imati još ozbiljnije posledice poput vrtoglavica, šuma u uhu i glavobolje.
Standardizovani ekstrakt ginka najkorisniji je u zaštiti od slobodnih radikala, poboljšanju cirkulacije, zaštiti od slabljenja pamćenja i drugih mentalnih funkcija, kao i kod šuma u uhu i vrtoglavice.

Ginko i mozak

Slabije pamćenje i nemogućnost koncentracije odavno se dovode u vezu s otežanim protokom krvi kroz mozak. Testovi su pokazali da već jednokratna doza ekstrakta ginka poboljšava rezultat na testovima pamćenja, a kontinuirano uzimanje poboljšava kratkoročno pamćenje odraslih osoba. Odnedavno se ispituje i efekat ginka na Alchajmerovu bolest. Studija objavljena u časopisu Journal of American Medical Association pokazala je da ginko ima mali, ali merljivi učinak na mentalne sposobnosti. Iako se ne može reći da ginko leči ili sprečava Alchajmerovu bolest, čini se da bi neki pacijenti mogli imati koristi od njegovog korišćenja.

Pomoć za oslabljenu cirkulaciju

U novije vreme brojna klinička ispitivanja pokazala su da biljka Ginkgo biloba standardizovana na 24% flavonskih glikozida i 6% terpena efikasno štiti krvne sudove i smanjuje opasnost od nastanka ugruška. Redovnim uzimanjem ginka postiže se poboljšanje prokrvljenosti ruku, nogu i glave. Zbog toga je pogodan za osobe sa hroničnim poremećajem cirkulacije, kao i za starije osobe koje primećuju zaboravnost i slabiju koncentraciju. Redovnom i pravilnom upotrebom ginko može ublažiti mnoge tegobe povezane sa procesom starenja, poput slabe cirkulacije, a svojim pozitivnim efektom na mentalne sposobnosti poboljšava kvalitet života starijih osoba.
Iako je reč o biljnom preparatu koji se u preporučenoj dozi dobro podnosi, ponekad je potreban oprez. Osobe koje imaju problema sa zgrušavanjem krvi ili očekuju operativni zahvat trebalo bi da se pre upotrebe posavetovati sa lekarom.

Newsletter
Primajte besplatno preporuke i savete o zdravom načinu života na svoj email
Zatvori

Vaša privatnost i lični podaci su nam bitni. U skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se obezbedio ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vašim uređajima čuvamo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovde.

Više o Pravilima o korišćenju kolačića pročitajte ovde.

 

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svake posete našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Facebook messenger (like page)
Sendgrid

Google analytics