Papaja - hranljiva tropska voćka divnog ukusa
Njenom se ukusu i mirisu divio čak i slavni Kristofer Kolumbo koji ju je proglasio „hranom anđela“. Osim što je mirisna i ukusna, papaja je i vrlo zdrava. Prirodni je izvor vitamina i minerala koji su neophodni za normalno funkcioniranje organizma. Bez obzira na to da li volite papaju ili ne, jedno je sigurno: ovo sočno, narandžasto voće jednostavno ne može da prođe nezapaženo!
Odavno je poznato da enzim iz papaje, poznatiji kao papain, učestvuje u razgradnji proteina iz hrane. Papaja je uz to bogata antioksidativnim hranljivim materijama kao što su karoteni, flavonoidi i vitamin C, kao i vitamin B (folat i pantotenska kiselina). Takođe je dobar izvor vlakana i minerala kao što je magnezijum. Ove hranjive materije zajedničkim snagama čuvaju zdravlje kardiovaskularnog i digestivnog sistema.
Papaju karakteriše čudesno mekana konzistencija nalik maslacu i slatkasti ukus. Unutrašnja šupljina skriva crne, okrugle semenke obložene želatinoznim omotom. Papajine semenke su jestive, međutim pomalo gorak ukus sličan biberu neće odgovarati svima.
Domovina papaje je cetralna Amerika. Španski i portugalski istraživači su je na svojim putovanjima doneli u brojne druge suptropske zemlje, uključujući Indiju, Filipine i određene delove Afrike.
U 20. veku papaja stiže u SAD, a uzgajala se na Havajima. Danas se u najveće komercijalne proizvođače papaje ubrajaju Sjedinjene Američke Države, Meksiko i Portoriko.
Saveti za pripremu papaje
Osim što je poznata po svom ukusu koji mami i sunčanoj boji, ova tropska lepotica je izuzteno svestrana kada je reč o njenoj pripremi. Možete je konzumirati na brojne načine - kao voće u sirovom obliku, ubaciti u smoothie ili voćne salate i dodati raznim receptima.
Nakon što ste je dobro oprali, papaju prerežite po dužini, izdubite semenke, a zatim je jedite pomoću kašike – baš poput dinje. To je ujedno jedan od najjednostavnijih načina njenog konzumiranja. Ako želite da pripremite voćnu salatu ili da je dodate nekom receptu, predlažemo da prvo razrežete papaju na manje komade. Zatim oljuštite koru pa potom voćku narežite na manje komadiće. Ukoliko je dodajete voćnoj salati, učinite to odmah pre serviranja jer u suprotnom može uzrokovati omekšavanje ostalog voća.
Ako vam papaja nije nadohvat ruke, na tržištu su dostupni i dodaci ishrani koji sadrže koncentrovane materije iz papaje kao što je papain.