Sva zaštitna svojstva karotenoida
Namirnice biljnog porekla bogate su jedinjenjima koji štite naš organizam od bolesti. Najčešće se govori o vitaminima, međutim voće i povrće izvor su i drugih materija koje štite naše zdravlje.
Šta su karotenoidi?
Karotenoidi su grupa prirodnih pigmenata koji se sintetišu iz biljaka, algi i fotosintetskih bakterija. Te bogato obojeni molekuli izvor su žute, narandžaste i crvene boje mnogih biljaka. Karotenoidi se mogu podeliti u dve grupe: karotene (α-karoten, β-karoten, likopen) i ksantofile (β-kriptoksantin, lutein, zeaksantin). α-karoten, β-karoten i β-kriptoksantin mogu se konvertovati u telu u retinol (vitamin A), koji ima esencijalnu važnost za normalan rast i razvoj, funkciju imunog sistema i vid. Jedna od vrlina koja ih krasi je antioksidativno delovanje, odnosno sprečavanje oksidacije molekula. Oksidacija je hemijska reakcija kojom mogu nastati slobodni radikali, čije delovanje uzrokuje oštećenje ili smrt ćelije.
Najpoznatiji karotenoidi
LIKOPEN je crveni pigment koji se nalazi u voću i povrću, a u najvećoj koncentraciji u paradajzu. Za razliku od drugog voća i povrća, obrađivanje paradajza na visokim temperaturama povećava dostupnost likopena, tako da telo lakše apsorbuje likopen iz prokuvanog nego iz svežeg paradajza. Ovaj karotenoid je visokovredan sastojak zbog svog snažnog antioksidativnog delovanja. Rezultati nekoliko studija pokazali su da se ishrana bogata likopenom povezuje sa smanjenim rizikom od karcinoma prostate. Studija rađena na Harvard School of Public Health utvrdila je da su muškarci koji su jeli više od deset porcija proizvoda od paradajza nedeljno smanjili rizik za rak prostate za 45%, a oni koji su konzumirali između četiri i sedam porcija za 20%.
BETA - KAROTEN je narandžasti pigment kog u najvećim količinama možemo pronaći u šargarepi, bundevi, batatu, papaji i brokoliju. Ima antioksidativno delovanje i prekursor je vitamina A. Važna je komponenta u održavanju zdravlja kože i ima važnu ulogu u održavanju zdravog vida.
ASTAKSANTIN je karotenoid koji ima višestruko snažnije antioksidativno delovanje od likopena i β-karotena. Nalazi se u algama, fitoplanktonima, lososu, jastogu, škampima i drugim rakovima. Lososu daje njegovu specifičnu boju mesa i povezuje se sa njegovom velikom izdržljivošću. Zahvaljujući svojoj strukturi astaksantin može delovati i u masnoj i u vodenoj okolini što bitno širi njegovu antioksidativnu snagu.
ZEAKSANTIN je karotenoid koji daje boju paprikama, kukuruzu i mnogim drugim biljkama. On je jedan od karotenoida koji se nalazi u retini (mrežnjači) oka. U centralnom delu mrežnjače, makuli, zeaksantin je dominantna komponenta, a u perifernom delu većinu čini lutein. Lutein se u velikoj koncentraciji nalazi u zelenom lisnatom povrću poput kelja, spanaća, lišća repe, kao i u šargarepi. Takođe se nalazi u žumancu jajeta i mastima životinjskog porekla. Lutein ima važnu ulogu u zdravlju vida zbog svog fotoprotektivnog svojstva.
Ana Petrović, dr. med.

10 razloga za uzimanje dodataka ishrani

April je idealan mesec za baštovanstvo
