Povratak na popis članaka

10 razloga za uzimanje dodataka ishrani

01. septembar 2021.

1
Zbog komercijalne proizvodnje hrane i poljoprivrede zemlja je osiromašena važnim mikronutrijentima, uglavnom mineralima, pa je hrana koja raste na takvom tlu takođe siromašna ovim sastojcima.
2
Često se hrana koju jedemo, naročito voće, doprema se iz udaljenih delova sveta iIi dugo skladišti zbog čega gubi vitamine i mikronutrijente osetljive na svetlost i toplotu.
3
Nutrijente gubimo i preradom, kuvanjem, prženjem, konzerviranjem, preradom hrane što otežava snabdevanje mikronutrijentima samo ishranom.
4
Sve više voća i povrća genetski se prilagođava kako bi im se poboljšali izgled, veličina i karakteristike, ali ne i nutritivna vrednost. Nutritivna vrednost današnje hrane smanjena je u odnosu na hranu naših predaka.
5
Moderne prehrambene navike, poput nedovoljnog žvakanja hrane, jela na brzinu i u stresnim situacijama kao i prebrz unos obroka, doprinose slabijoj probavi hrane što telu onemogućava da apsorbuje mnoge korisne sastojke, poput mikronutrijenata.
6
Sa vremenom je povećano korištenje lekova i mnogi ih uzimaju svaki dan. Većina lekova smanjuje neki od esencijalnih nutrijenata u telu pa smo podložniji mogućim nedostacima.
7
Neke životne faze , specifična stanja i životni stil mogu dovesti do povećanih potreba za određenim mikronutrijentima. Na primer, potrebno je povećati unos folne kiseline tokom planiranja trudnoće i u trudnoći, a u menopauzi žene mogu biti podložne nedostatku kalcijuma.
8
Zbog porasta zagađenja životne sredine, zagađenog vazduha, zagađenja voda, hrana koja raste u takvoj životnoj sredini sadrži štetne supstance. Zato našem telo trebaju dodatni podsticaji i više zaštitnih mikronutrijenata kako bi se eliminisale nepoželjne supstance. Ovde posebno mislimo na antioksidanse – vitamin B2, C, E, kao i cink, selen, bakar i mangan koji nam pomažu u zaštiti ćelija od oksidativnog stresa.
9
Nažalost, svi imamo i neke genetske slabosti, a jedna od njih može biti i povećan rizik za nedostatak ili čak povećana potreba za pojedinim mikronutrijentom. Nedostatak određenih mikronutrijenata može biti okidač za razvoj nekog stanja.
10
Mnogi mikronutrijenti potvrđeno doprinose zdravlju određenih organa ili organskih sistema, drugi mogu poboljšati nepovoljna zdravstvena stanja poput povišenog holesterola, povišenog pritiska ili nivoa šećera u krvi. Izborom pravog sastojka smanjujemo rizike i doprinosimo očuvanju zdravlja.

Newsletter
Primajte besplatno preporuke i savete o zdravom načinu života na svoj email