Povratak na popis članaka

Najčešći mitovi o antioksidansima

04. avgust 2020.

Antioksidansi su važni igrači. Oni su supstance koje se bore protiv procesa zvanog oksidacija koji se svakodnevno odvija u ćelijama. Glavni izvor su namirnice biljnog porekla, ali i telo takođe stvara neke od njih. Verovatno ste upoznati sa vitaminima C i E, beta karotenom i mineralima selenom i cinkom.
Biljne supstance poput polifenola su također antioksidansi. Svaki antioksidans deluje drugačije, a zajedno prave tim koji se bori protiv slobodnih radikala. Slobodni radikali oštećuju ćelije i genetski materijal unutar njih čime doprinose procesu starenja. Antioksidansi sprečavaju nastanak slobodnih radikala ili ih pretvaraju u bezopasna jedinjenja.

MIT #1 Antioksidansi su svi vitamini

Postoje hiljade antioksidanasa, a samo mali broj njih su vitamini. Neki su minerali, neki enzimi, a neki različiti molekuli poput polifenola i pigmenata karotenoida koji su najviše zastupljeni u voću i povrću, a polifenoli i u čokoladi i crnom vinu. Među najpoznatijim antioksidansima su svakako vitamini E i C, minerali selen i cink, kao i karotenoidi i polifenoli. Zajednička im je sposobnost blokiranja delovanja slobodnih radikala – nestabilnih molekula koji mogu da oštete ćelije.

MIT #2 Svi antioksidansi su jednaki

Različiti antioksidansi se bore protiv različitih slobodnih radikala. Svaki od njih ima drugačiji posao, ali dobro funkcionišu i zajedno. Na primer, vitamin C obnavlja vitamin E. Nakon što vitamin E neutrališe slobodni radikal, vitamin C ga vraća u njegov antioksidativni oblik. Ovaj i slični sinergizmi među ostalim antioksidansima razlog su preporuka da se unesu raznovrsne namirnice koje ih sadrže pa, ukoliko se radi o dodatku ishrani, kombiniranih preparata kao što je na primer multivitamin.

MIT #3 Kuvanje smanjuje količinu antioksidansa u hrani

Istina je da kuvanje može smanjiti, ali i povećati nivo antioksidansa u određenim namirnicama. Tako na primer karfiol, grašak i tikvice kuvanjem gube veći deo svoje antioksidativne aktivnosti. S druge strane, kuvanje povrća koje je bogato beta karotenom, poput šargarepe, oslobađa beta karoten iz proteinskog matriksa i time poboljšava njegovu apsorpciju u organizmu. 

MIT #4 Više je bolje

Kad je riječ o antioksidansima, umerenost je zaista vrlina. Ravnomerna zastupljenost različitih antioksidanasa u optimalnim, uravnoteženim dozama, recept je za željeni efekat, dok unos prevelikih doza izolovanih antioksidanasa može imati obrnut rezultat. Zato ne preterujte i držite se uputstva na pakovanju proizvoda.

Newsletter
Primajte besplatno preporuke i savete o zdravom načinu života na svoj email
Zatvori

Vaša privatnost i lični podaci su nam bitni. U skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se obezbedio ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vašim uređajima čuvamo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovde.

Više o Pravilima o korišćenju kolačića pročitajte ovde.

 

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svake posete našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Facebook messenger (like page)
Sendgrid

Google analytics