
Zdrave putne navike
Kako ostati zdrav na odmoru? Zdrave putne navike možda nisu nešto o čemu povremeni putnici mnogo razmišljaju, ali oni iskusniji imaju svoje načine za brigu o zdravlju i telu i dok su na putu. U nastavku su neki od njih.
Spakujte zdrave grickalice
Sa sobom ponesite zdrave grickalice koje će vam poslužiti tokom putovanja i na odredištu. Nezgodno je nositi sveže voće, ali možete da ponesete energetske pločice ili upakovane orašaste plodove koji su zdrava i hranjiva alternativa – izvor su vlakana, proteina, magnezijuma i omega-3 masnih kiselina. Recept za energetske pločice naše koleginice Ingrid uključuje i orašaste plodove, a možete ga pronaći OVDE.
Voda je vaš prijatelj
Nedovoljan unos tečnosti se smatra jednim od krivaca za veliki broj nepoželjnih stanja kao što su zatvor, nizak nivo energije, umor, nekontrolisana želja za slatkim i hranom uopšte, pa čak i glavobolja. Na putovanju često zaboravimo na navike koje inače imamo poput redovnog unosa vode ili se ipak suzdržavamo od redovne posete toaletu. Možda da ipak ponesete tu bocu vode sa sobom?
Ne preskačite doručak
Doručak je onaj obrok u danu koji ne bi trebalo da se preskače ni inače ni na putovanju. Dobra opcija je da se unapred pobrinete za smeštaj sa doručkom tako da to ne ostavite sebi kao izbor. Na ovaj način imaćete više energije tokom dana, ali i vremena za različite aktivnosti, nećete stalno razmišljati o hrani i dolaziti u iskušenje da grickate svako malo. Uz doručak na putu uzmite multivitamin za nutritivno osiguranje.
Hodajte više
Odmaranje je bitan deo odmora, ali za zdravlje posmatrano iz različitih aspekata važno je ostati donekle aktivan. Hodanje se lako može uklopiti u svaki odmor, a blagotvorno je za vašu liniju, san, raspoloženje i probavu. Obilazak mesta pešice umesto vožnjom može napraviti razliku i pomoći u redovnom pražnjenju creva.
Perite ruke
Bez obzira jeste li kod kuće ili putujete, redovno pranje ruku je efikasan način smanjenja rizika od razboljevanja. Virusi i bakterije se zadržavaju na različitim površinama koje dodirujete pa, ukoliko niste u mogućnosti odmah da operete ruke, izbegavajte barem dodirivanje očiju, nosa i usta jer na taj način unosite potencijalne uzročnike bolesti direktno u organizam.
Razmislite šta jedete
Putnički proliv je neprijatna gnjavaža koja vas može zadesiti na putovanju, posebno ako putujete u zemlje sa slabijim higijenskim standardima. Voda može biti kontaminirana različitim mikroorganizmima (bakterijama, virusima ili parazitima) koji mogu uzrokovati probleme u sistemu za varenje. Stručnjaci savetuju izbegavanje sirovog voća i povrća, sirovog ili nedovoljno pečenog mesa, morske hrane, jaja (pazite se kolača, deserata i sladoleda – mogu da sadrže sirova ili nedovoljno termički obrađena jaja), nepasterizovanog mleka i mlečnih proizvoda i hrane koja se prodaje na ulicama. Ukoliko zadnjoj ne možete odoleti, birajte bar onu koja se termički obrađuje na visokim temperaturama (pečenje, kuvanje). Ako je šteta već nastala - uzmite probiotik.
Ne preterujte
Mnogi od nas imaju tendenciju prejedanja kada jedu napolju. To za telo znači više kalorija nego što je potrebno taj dan. Ali to verojatno znači i veću količinu masti, soli i šećera pošto se u većini restorana uglavnom više vodi računa o tome da jelo bude fino, nego nutritivno uravnoteženo. Često nije problem u tome što jedete, već koliko jedete. Zato, s obzirom na to da odlazak u restoran danas više nije retka i posebna prilika, kontrolišite svoje porcije i odolite uverenju da morate da pojedete sve sa tanjira. Možete da pomognete sebi i uzimanjem preparat za povećanje sitosti i/ili ispijanjem čaše vode pola sata pre jela.