Vaš broj 1 dodatak ishrani!
Povratak na popis članaka
Zdravlje žene

Žensko zdravlje kroz godine

24. novembar 2020.

Žene se suočavaju sa jedinstvenim izazovima u svakoj dekadi svog života: promene u tinejdžerskom uzrastu, nošenje sa stresom i majčinstvom u zaposlenim dvadesetim i tridesetim, suočavanje sa hormonalnim promenama tokom četrdesetih i pedesetih godina života, promene u koštanom, mišićnom i nervnom sistemu koje nas usporavaju u zrelim godinama. Naš cilj je da vam pomognemo da ostvarite svoj puni zdravstveni i energetski potencijal, kao i dobro psihičko, mentalno i emocionalno zdravlje u svakom životnom dobu. Zato vam, između ostalog, savetujemo da vodite računa o svojim životnim navikama jer dobro zdravlje počinje prevencijom, kvalitetnom ishranom, unosom potrebnih vitamina, minerala i drugih hranljivih materija, fizičkom aktivnošću, kao i redovnim lekarskim pregledima i kontrolama.

Vitamini/nutrijenti kroz godine

Kako se menjamo mi, naš način života i ishrana, tako se sa godinama menjaju i nutritivne potrebe našeg organizma. Koji su nam vitamini posebno potrebni u određenom životnom dobu i zašto?


U dvadesetim godinama smo na svom fizičkom vrhuncu i manja je šansa da smo u ovom dobu suočene sa hroničnim zdravstvenim problemima. Ovo vreme je idealno za usvajanje zdrave ishrane i redovne fizičke aktivnosti. Dok mnoge od nas u ranim dvadesetim uživaju u noćnim izlascima, kasne dvadesete su prema nekim podacima doba kada najčešće stupamo u brak i odlučujemo se na rođenje prvog deteta. Pročitajte više o korisnim nutrijentima u 20-im.


Ovo je najkompleksniji period za mnoge od nas. Prve godine braka, podizanje prvog deteta, napredak u karijeri… U težnji da sve to savršeno uskladimo, ne smemo da zaboravimo na sopstveno zdravlje i energiju. Važno je biti istrajan u zdravim navikama koje smo stvorili u dvadesetim - zdravoj ishrani i redovnoj fizičkoj aktivnosti, a ako još nismo, ovo je vreme da ih usvojimo! Pročitajte više o korisnim nutrijentima u 30-im.


Današnje četrdesete ne razlikuju se mnogo od tridesetih. Ali ipak, određene promene u telu koje se događaju u ovom periodu ne možemo da sprečimo. S godinama se plodnost smanjuje, a telo se priprema za ulazak u menopauzu što se označava pojmom perimenopauza i sa sobom donosi promene menstrualnog ritma i hormonalne nestabilnosti koje često utiču na naše raspoloženje. Pročitajte više o korisnim nutrijentima u 40-im.


Prosečno doba u kojem ulazimo u menopauzu je oko 50 godina, što znači da, s obzirom na očekivano trajanje života, trećinu života provedemo u postmenopauzi. Zbog toga je važno da sprečimo negativne efekte smanjenja nivoa estrogena, koji između ostalog, štiti i naše kosti. U ovom dobu važno je obratiti pažnju na zdravlje nervnog, koštanog i mišićnog sistema, kao i na zdravlje srca. Pročitajte više o korisnim nutrijentima u 50-im+.
 

Newsletter
Primajte besplatno preporuke i savete o zdravom načinu života na svoj email
Zatvori

Vaša privatnost i lični podaci su nam bitni. U skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se obezbedio ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vašim uređajima čuvamo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovde.

Više o Pravilima o korišćenju kolačića pročitajte ovde.

 

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svake posete našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Facebook messenger (like page)
Sendgrid

Google analytics